Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Mini képviselőfánkok zamatos eperszemekkel

2015. május 24. - Habliliom

A zamatos eperből szezonban sosem elég! Legjobb frissen csemegézni, de desszertekbe komponálva is tökéletes, szezonális finomsággá varázsol szinte bármit!

 Az égetett vagy más néven forrázott tészta a képviselőfánk és az éclair bázisa. Készülhet persze belőle számos édes és sós, látványos és ünnepi finomság, mégis e kettő a legismertebb. Az éclair a francia konyhából indult világot hódítani, és nem kis szerepet játszott elterjedésében a zseniális Marie-Antoine Carême, aki gyakorlatilag a 19. századi konyhát úgy megreformálta, hogy hatásainak remek következményei máig hatnak az otthoni étkezésekre épp úgy, mint az éttermi, cukrászdai kínálatra. Ez persze messze nem csupán abban mutatkozik meg, hogy a desszert gyakorlatilag neki köszönhetően nyerte el helyét a ma három fogásosként ismert menüben! Az már más kérdés, hogy majd’ egy évszázadnyi idő telt el, míg mindenki (legalábbis sokak) számára elérhetők, sőt gyakoriak lettek mondjuk a főétkezések végén kínált édes nyalánkságok. Az édesség desszert formájában egykor valóban úri huncutságnak számított, mára azonban valósággal hozzátartozik a kiadós étkezésekhez.

epres_kepviselofank02.jpg

 Az égetett tészta természetesen nem égett. Sőt! Kifejezetten arany színben pompázik, mire a hozzávalók a kétszeres hőkezelési eljáráson túljutnak. A lényeg ugyanis abban rejlik, hogy ezt a tésztát egyszer a tűzhelyen, egyszer pedig a sütőben teszi ki az ember hő hatásának. Sokan tartanak az elkészítésétől, pedig egy jól működő recepttel garantált a siker! Az első égetett tésztákat vélhetően a 19. század második felében kezdték Európa számos táján sütni, de igazán a 20. század folyamán terjedt el világszerte, és vált igazán nemzetközi kedvenccé minden belőle készült ínyencség. 

Ezúttal mini képviselőfánkokat készítettem, méghozzá klasszikus cukrászkrémmel (barna nádcukrot használtam a fehér cukor helyett, amitől kissé karamellesebb karaktert öltött), valamint friss eperrel.

A szinte falatnyi fánkok, a vaníliában egyáltalán nem szűkölködő krém és a zamatos, szabadföldi eper olyan tökéletes harmóniát alkot, hogy lehetetlen ellenállni neki!

Mini képviselőfánkok friss eperrel

epres_kepviselofank10.jpg

Hozzávalók (20-22 db kb. 3,5-4 cm átmérőjű fánkhoz):

Az égetett (forrázott) tésztához:

¾ dl hideg víz

¾ dl hideg tej

5 dkg vaj

7 ½ dkg finomliszt

2 db nagyobb méretű tojás + 1 tojásfehérje

A nádcukros cukrászkrémhez:

4 db nagyméretű tojás sárgája

1 vaníliarúd kikapart magjai

2 dl habtejszín (min. 30 %-os zsírtartalommal)

1 dl tej

5 dkg barna nádcukor

1 csapott evőkanál rétesliszt (1 ½ dkg)

 

20-22 dkg apró szemű földieper

Elkészítés:

Érdemes a krémmel kezdeni a műveletet, hogy mire a töltésre kerül a sor, alaposan lehűljön.

A 4 tojássárgáját a cukorral és a liszttel alaposan kikeverem.

A tejet a tejszínnel és a vaníliamagokkal felforralom, majd félrehúzom a tűzhelyről, és óvatosan beleforgatom a tojásos keverékbe. Az egészet visszateszem az alacsony fokozatra állított tűzhelyre, és 2-3 perc alatt, folyamatos keverés mellett besűrítem. Vigyázni kell, hogy a tojás ne csapódjon ki! A kész krémet tálba merem, frissen tartó fóliával azonnal lefedve hűlni hagyom.

A tésztához a az egész tojásokat és a tojásfehérjét kissé felverem, félreteszem. A lisztet átszitálom, és kis tálban a tűzhely közelébe helyezem. A vajat apró kockákra vagdosom, a tejjel és a vízzel együtt alacsonytűzön melegíteni kezdem. Ha a vaj felolvadt, folyamatos keverés mellett felforralom, amint felforrt, félrehúzom, és beleszórom a lisztet. Ekkor már nem teszem vissza a tűzhelyre, hanem azon nyomban keverni kezdem. Addig keverem, míg csomómentes, fényes masszává nem áll össze, ami elválik az edény falától. Ez eltarthat néhány percig. Ha megvagyok, már kihűlt annyira a tészta, hogy a tojás nem fog kicsapódni. Ekkor a felvert tojás kb. 1/3-át hozzáadom a fehér masszához, és fakanállal addig keverem, míg az egészet fel nem veszi a tészta. Aztán jöhet a következő 1/3 tojás, keverés, és a harmadik porciót már óvatosan, több részletben adagolom szűnni nem akaró keverés mellett a tésztához, ugyanis a tojások méretétől függően nem biztos, hogy minden cseppre szükség lesz! Akkor készült el a tészta, ha fényes, sárga, nem tapad az edény falához, és sűrű krémre emlékeztet.

Ha megvagyok, egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, vajjal megpettyezem (praktikusan: kb. 1 dkg vajjal vékonyan megkenem). A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát 1 cm átmérőjű, sima csőrrel felszerelt szilikon-habzsákba töltöm, és egymástól tisztes távolságra nagyjából 2,5-3 cm átmérőjű, cca. 2 cm magas gömböket formázok a tepsire. Mindegyik tetején lesz majd egy apró csúcs, amit nedves kézzel kissé elegyengetek. Ez azért fontos, mert könnyen megpirulhat a teteje.

Ha elkészültem, beküldöm a tepsit az előmelegített sütőbe, és 20 percig felé sem nézek. 20 perc elteltével érdemes megnézni, milyen pirultsági szintet teljesítettek a menet közben kissé megnövekedett fánkok. Ha halvány arany színben pompáznak, még 5-8 percre biztosan szükségük lesz. A teljes sütési idő a sütő teljesítményétől függően ekkora méretű fánkoknál nagyjából 25-28 perc. Akkor készültek el, ha a tetejük aranyló, kívülről a tészta ropogós. Ekkor a tepsi teljes tartalmát rácsra helyezem, hűlni hagyom. Ha jól dolgozott az ember, tökéletesen üreges tészta lesz a végeredmény.

Ezek tetejét félig levágom, és a menet közben tökéletesre hűlt krémből nagyjából teáskanálnyit kanalazok mindegyikbe. A krém tetejére egy-egy szem idő közben megmosott, lecsepegtetett földi epret biggyesztek.

epres_kepviselofank06.jpg

A fogyasztóbarát kiszerelés érdekében mindegyiket kis színes papírkapszliba ültetve helyezem a tálcára, és küldöm legalább 1 órára a frizsiderbe.

További friss eperszemekkel tálalni egyáltalán nem vétek – sőt!

Habliliom

Habliliom Könnyed Konyhája

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr967487658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Mihály 2015.05.31. 21:22:56

Kedves Hablili!

Nagyon szeretem a receptjeidet, olvasni és elkészíteni is! Ez is egy szuper ötlet , imádni fogja a családom!
Köszonet!
Üdvözlettel, Judit.

Habliliom 2015.05.31. 21:25:38

Kedves Judit, köszönöm szépen, nagyon örülök :)
süti beállítások módosítása